Waar moet ik op letten bij het kiezen van smart verlichting?
Wat is slimme verlichting?
Met slimme verlichting kun je alle kanten op en de juiste sfeer creëren in jouw huis. Er komt vaak meer bij kijken dan alleen de fitting, wattage en lichtbron. Om uit alle lampen een goede keuze te kunnen maken hebben wij de meest voorkomende vragen op een rij gezet. Ook leggen we een paar standaard specificaties uit, zodat jij makkelijker een keuze kunt maken.
De term 'Zigbee' zul je vaker tegenkomen als het gaat om slimme verlichting en is de naam van een veelgebruikt protocol. Zigbee is compatibel met andere Zigbee-gecertificeerde systemen zoals Philips Hue, Osram Lightify, Calex of IKEA TRÅDFRI. Hierdoor kun je zonder zorgen andere merken kopen zoals Calex, Osram, Trust en KlikAanKlikUit. Slimme verlichting is er in 4 verschillende soorten: slimme lampen, slimme fittingen, slimme stekkers en inbouwontvangers.
De slimme Zigbee lampen zijn twee verschillende groepen te verdelen. Verlichting voor buiten en verlichting voor binnen. Al zullen de buitenlampen vaak wel binnen kunnen staan, geldt dat andersom niet.
Waarom Zigbee?
· Geen wifistoringen
· Zigbee werkt met verschillende merken
· Energiebesparend
· Op afstand bedienen
· Eigen lichtscènes
Binnenverlichting
Wil je verschillende lichtmogelijkheden in één ruimte? Kies dan voor een Tunable RGB smart lamp. Met deze lamp kun je kiezen uit wel 16 miljoen kleuren, dat zijn meer kleuren dan de meeste mensen kunnen zien! De lamp kun je instellen als sfeerlicht of functioneel licht. Ga bijvoorbeeld voor helder wit licht tijdens het koken en voor een mooi warm (gekleurd) licht tijdens het eten. Geen kleur nodig? Deze lampen zijn er ook met witte tinten, eventueel dimbaar.
Buitenverlichting
Buitenverlichting kan functioneel en sfeervol zijn. Zo kun je opritten of tuinpaden verlichten met een gardenpole of lantaarn. Je kunt ook bij de deur een lamp hangen, waarmee je gestuntel met de sleutel voorkomt. Met de , speciaal voor buiten, kun je jouw tuin op één uit een sprookje laten lijken.
Slimme fittingen
Slimme fittingen zijn lampenhouders welke je in een fitting kan plaatsen. Daardoor kun je de lamp op afstand aan of uit zetten. Soms kun je hiermee de lamp ook dimmen. Je kunt op verschillende manieren de lamp aansturen: via de wandschakelaar, app, smart button of afstandsbediening.
Inbouwontvangers
Wil je liever niets aan de lampen veranderen? Wellicht is de draadloze inbouwontvanger een optie. Deze wordt achter de fysieke schakelaar geplaatst of in het plafond. Deze reageren op het signaal dat je met de app, afstandsbediening of smartbutton stuurt. Je kunt de lamp ook nog via de schakelaar bedienen.
Slimme stekkers
Slimme stekkers worden tussen de stekker van je lamp en het stopcontact geplaatst. Deze kun je daarom alleen gebruiken bij lampen en andere apparaten welke via een stekker met het stopcontact zijn verbonden. Met de slimme stekker kun je op afstand, via de app, de lamp of andere apparaten aan- en uitzetten. Je kunt hiermee de lamp niet dimmen. Je kunt de schakelaar van de lamp of ander apparaat gewoon blijven gebruiken. De slimme stekker is eenvoudig te plaatsen, echter nemen ze wel wat ruimte in beslag. Tevens kun je één stopcontact aansluiting niet meer gebruiken. De slimme stekkers werken door het hele huis, als je maar WIFI bereik hebt.
Waarom smart verlichting?
We kennen het allemaal, je komt thuis en ziet de verlichting nog aanstaan. Met smart verlichting kun je overal ter wereld met de app je verlichting uit zetten. Daarnaast zijn smart lampen altijd ledlampen, dit is een stuk energiezuiniger dan halogeenlampen. Veel smartverlichting kun je ook dimmen, dit kan aanzienlijk schelen in het energieverbruik. Gemak speelt ook een rol, met smartverlichting hoef je bijvoorbeeld niet meer je bed uit om de lamp uit te zetten. Heb je Alexa, Siri of Google home? Dan kun je ook de verlichting met je stem bedienen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om je verlichting met een afstandsbediening, smartphone of handige button te regelen.
Wat kan slimme verlichting/wat zijn de mogelijkheden?
Met slimme verlichting kun je eigen lichtscénes of routines instellen. Zo kun je met één druk op de knop het hele huis en je tuin of buitenruimte verlichten. Je kunt dit vanaf buitenshuis via de app op je smartphone bedienen, bijvoorbeeld wanneer je thuis aankomt. Je kunt dit ook automatisch instellen op een bepaalde tijd of de lichten aan laten gaan wanneer er beweging gedetecteerd wordt. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor een bewegingssensor nodig hebt. Heb je Google Home, Alexa of Siri? Dan kun je de lichten ook met spraak bedienen.
Hieronder leggen we nog meer mogelijkheden uit met een paar voorbeelden.
IFTTT
If this than that (IFTTT) staat voor ‘als dit, dan dat’. Hiermee koppel je de smart verlichting met smart apparaten. Bijvoorbeeld, wanneer de sensor buiten iets detecteert gaat hierdoor de buitenverlichting aan. Of wanneer je de lampen in de woonkamer uitdoet, de tv automatisch uit gaat. Zo kun je ook de rookmelder met je lampen koppelen. Wanneer de rookmelder afgaat, gaan de lampen rood knipperen. Dit zijn oplossingen voor een goede veiligheid en absoluut geschikt voor gewone huishoudens. Hoewel ook heel ideaal voor in de zorg.
Huurhuis
Je wilt waarschijnlijk niet investeren in het huis van een ander. Maar zelfs een huurhuis kun je voor een groot gedeelte smart maken. Je kunt dit het beste doen met producten die je zo weer mee kunt nemen. Je hoeft hiervoor niets in te bouwen of vast te schroeven. Overigens bespaar je met slimme verlichting op je energiekosten, die meestal voor je eigen rekening zijn.
Timerfunctie en wekfunctie
Sommige lampen zijn uitgerust met een timerfunctie of wekfunctie. Zoals de naam al verraad, gaat de lamp met timerfunctie na een ingestelde tijd uit. De lamp met wekfunctie kun je instellen, dat je in de ochtend fijn wakker wordt met licht dat op natuurlijke wijze steeds feller wordt. Daarnaast zijn er ook lampen die aangaan bij zonsopkomst en bij zonsondergang vanzelf weer uitgaan.
Lichtscènes
Met Zigbee lampen kun je ook lichtscènes maken, welke je vooraf kunt instellen. Zo zet je met één druk op de knop alle lampen in de juiste setting. Wanneer je wakker wordt heb je met één druk op de knop van de afstandsbediening, smart button of je smartphone de lichten in de ideale stand. Zo kan je een ochtendstand instellen waarbij de lampen op 15% aangaan en vanaf daar langzaam feller worden, zo kunnen je ogen rustig wennen. Je kunt ook een sfeerlichtscène instellen. Bijvoorbeeld met kerst gezellige rode en groene lampen in de woonkamer en in de tuin. Daarnaast kun je de kerstboom in een spotlight van warm licht zetten.
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor alleen de lampen uit een bepaalde ruimte. Goed te combineren met sensoren. Zo gaat de verlichting automatisch aan als je binnen loopt of deur open doet en uit wanneer er x tijd versteken is (vooraf ingestelde tijd zonder beweging).
Besturing, plaatsing en installatie
Voor de besturing van Zigbee lampen heb je een basisstation nodig. Voor de besturing van 433 MHZ lampen heb je het nodig. Handig: deze kan ook gebruikt worden voor de besturing van Zigbee lampen. Bij comptabiliteit staat hier mee over.
De Zigbee lampen kun je tot wel 70 meter van het basisstation vandaan gebruiken. Hoe meer lampen of andere Zigbee producten je ertussen plaatst, hoe beter het bereik wordt. De meeste Zigbee lampen zijn plug and play, je hoeft hiervoor dus niets anders dan de app te installeren.
Fitting
De fitting die je waarschijnlijk het vaakste ziet is E27, de grote fitting en E14, de kleine fitting. Het is belangrijk dat de lamp in de fitting past. Maar je zit niet vast aan deze maat, je kunt namelijk ook een verloop kopen. Hierdoor krijg je ineens veel meer keuze in lampen dan alleen die met de E27 fitting. Opzoek naar een verloop fitting? Wij hebben verschillende soorten op voorraad.
Vorm
Er zijn Zigbee lampen in kaarsvorm, standaard vorm, led strips, spotjes en nog veel meer. Naast persoonlijke voorkeur is het handig om de maat op te nemen. Zo zijn candle lampen langer dan standaard lampen en passen deze niet in elke lampenkap. Deze kaarslampen zijn ideaal voor een kroonluchter, zo heb je de smart verlichting in de originele stijl.
Compatibiliteit
Bij het uitkiezen van nieuwe smart apparatuur is het van belang te kijken naar jouw basisstation. Er zijn namelijk verschillende merken op de markt, welke op verschillende frequenties werken. Sommige werken met elkaar maar velen niet. Sterker nog, er is momenteel geen één basisstation die dit wel kan. Daarnaast is het vaak prettig om alle functies in één app te hebben, voor elk merk is er bijna altijd een andere app.
Frequentie 433 MHZ
433 mhz basisstation (octopus) werkt op lage energie. Met de eenvoudige codering is het voor zelfbouwers gemakkelijk om deze te laten communiceren met bijvoorbeeld sensoren (en actoren). Het octopus basisstation kan met Zigbee én 433 mhz apparaten communiceren. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je Zigbee lampen hebt en een sensor op 433 mhz wilt aanschaffen.
Z-wave
Het Z-Wave basisstation is energiezuinig, je zou dit een beetje met WIFI kunnen vergelijken. Alleen werkt deze op een lagere frequentie. Bij dit basisstation zit een sirene ingebouwd.
Zigbee
Het Zigbee basisstation werkt met een mesh netwerk. Hierdoor versterken de apparaten het bereik en wordt deze steeds groter. Erg handig als je een groot terrein of huis hebt.
Spraakbesturing
Wil je graag jouw apparaten via spraak besturen? Dat kan met Google of Alexa. Hierbij ligt de keuze vooral op voorkeur. Van beide merken zijn verschillende modellen op de markt.
Assortiment en sets
Wil je direct aan de slag gaan? Kies dan voor de Zigbee starter set, hierin vind je de Zigbee bridge en twee RGB smart lampen met de standaard E27 fitting.
Heb je liever een draadloze verlichting set met afstandsbediening? Ga dan voor een van onze draadloze verlichtingssets. Je kunt hierbij kiezen uit dimbare verlichting, kleurenverlichting of een combinatie hiervan.
Zigbee led strips
Met smart ledstrip kun je elke hoek van je huis verlichten met keuze uit 16 miljoen kleuren. Deze strips zijn uiterst flexibel, zelfklevend en op te delen in segmenten. Hierdoor kun je zelfs de moeilijkst bereikbare plek verlichten. Deze ledstrip heeft ook Tunable White en dimfunctie. Ledstrip niet lang genoeg? Verleng je Zigbee ledstrip met twee keer 60 cm. Wil je jouw pad of tuin verlichten? Gebruik dan de welke voorzien is van IP65.